Josep Company i Torras – Un dibuixant oblidat!

Josep Company, aquest nom només podran recordar-lo els antics companys de la Delegació de Gràcia del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Barcelona, de la qual en fou un meritíssim Soci d’Honor.

Cada any, un dels dissenys dels sobres conmemoratius de l’Exposició Filatèlica que organitzaven a les Festes de Gràcia portava la seva signatura.

A la meva col•lecció en tinc uns quants. Els dissenys son sempre prou moderns i al•legorics a Gràcia i els seus símbols, i a la Filatèlia i la Numismàtica.

Per exemple, aquest de l’any 1975 – Exposició XXVI, reproduïnt parcialment el segell de 2 rals de 1853.

Gracia 1975
També destaca el de la IX Exposició de 1958, amb una mà brandant el tampó de segellar, i la sèrie completa de l’Exposició Internacional de Brussel•les d’aquell mateix any.

Gracia 1958

En aquests sobres a vegades el conjunt suma més que les parts, com en aquest altre on a més del dibuix de Company per a la V Exposició de Gràcia de 1954, el segell escollit per a matasellar el dia 15 d’Agost, Festivitat de la Mare de Déu, és el que mostra la Verge de Montserrat.Gracia 1954

 

 

 

I trobem també curiositats com aquest, on el sobre Company de la III Exposició del 1952, es burdament reutilitzat per a l’Exposició de la Fira de Mostres de Barcelona 1953, degut a la coincidència de simbologia montserratina.

Gracia 1952
A continuació podem veure’n alguns altres:

Gracia 1953Gracia 1965

 

 

 

 

 

Gracia 1970

I per aixó mereix en Josep Company ser recordat?

Potser no, però….

Resulta que durant la República i la Guerra Civil, Josep Company formà part de l’anarquista Sindicat Únic de Professions Liberals, dins la poc coneguda secció de Dibuixants, Pintors i Escultors, que es va conèixer amb el nom de “Dibuixants CNT”.

L’atenció historiogràfica s’ha dedicat més al grup social-comunista, i per tant la secció anarquista vinculada a la CNT, és molt més desconeguda.

L’any 1936 un grup de dibuixants propers a la CNT constitueixen la secció. Durant els primers mesos de la Guerra formen part de totes les activitats del comunista SDP, i a l’Octubre d’aquell any participen a l’exposició de cartells antifeixistes celebrada al Teatre Novedades.

Al març de 1938 trobem Josep Company com a Vicesecretari de la Junta Directiva de la Secció, presidida per Robert Saladrigues. A l’abril del 1938 un manifest de la secció fa una crida a ‘Resistir a tot preu (…) resistir, resistir sempre.’ I a partir d’aquí només podem imaginar la seva dissolució i desbandada en la desfeta de la guerra,

Només tinc constancia d’una obra seva d’aquells anys:

cartell companyDesprés de la guerra, durant la qual es va casar a Aiguafreda, on s’estava la familia refugiada dels bombardeigs de Barcelona, va acabar aconseguint posar taller a Barcelona, en uns baixos del carrer Puigmartí darrera el mercat de l’Abaceria Central, prop d’on vivia. I entre feinetes i encàrrecs, es dedicà a fer d’escaparatista i a la seva passió per la filatelia.

I perquè us ho explico tot aixó, doncs, perquè en Josep Company, el ‘tiet Pepet’, fou oncle avi meu.

Aquesta entrada ha esta publicada en Oddities, Segells i Monedes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Josep Company i Torras – Un dibuixant oblidat!

  1. Mercè Company ha dit:

    Hola Ferran, sóc la Mercè, la germana de l’Enriqueta. Ostres, m’ha fet molta, molta il·lusió llegir el teu escrit i rememorar els sobres i els segells… Pobre pare, pobre “Pepet”… no es va merèixer morir com va morir, ni viure com va viure… Jo penso sincerament que no mereix ser oblidat, vam aconseguir guardar algunes coses seves i sempre tinc una neurona fent voltes pel cap pensant en com posar-lo, ni que sigui per un temps, de nou a la llum. Passa’m el teu mail, si més no, estarem en contacte. El meu és “merce.milfulls@gmail.com”. Petons per a tu i la Montserrat.

    M'agrada

Deixa un comentari